"Jag är ingen utan kyrkan"

Kateketisk profil Teresa de Pina
Sankt Botvids katolska församling, Fittja

 

foto: Ulrica Söder

Jag möter Teresa hemma hos henne en onsdag eftermiddag.

– Nej, ta inte foton, jag har just vaknat! protesterar hon.
Teresa arbetar som nattundersköterska på Danderyds sjukhus. Jag har otaliga gånger sett henne skynda till sin trosundervisningsgrupp efter en lång natt på jobbet. Teresa har undervisat i 29 år, vilket är svårt att tro när man ser henne i sina flätor. Hon började undervisa direkt efter sin konfirmation under pater Udo Ostrops vingar och kan berätta
historier hur ungdomarna ofta samlades i Sankt Ansgars kyrkas lokaler i Södertälje och hur de kunde övernatta där och hur den gode pater Udo kunde bli arg på dem när det gick lite vilt till (även pater Udo behövde ibland sova).

– Varför stannade du i kyrkan? undrar jag.

Teresa behöver inte tänka.
– Jag är ingen utan kyrkan. Jag är född på Kap Verde, kyrkan är en omistlig del av livet där. Varje år arrangerar man en stor vallfärd och firar Nossa Senhora do Perpétuo Socorro (Vår fru av evig hjälp). Alla är med.
– Min gammelfarfar var dessutom en italiensk präst! skrattar hon lite hemlighetsfullt. Kyrkan är en självklarhet för min familj.

Teresa lägger stort värde på allt som kan locka ungdomar att vara en aktiv del av församlingen efter konfirmationen.

Läger är viktiga. Teresa har också organiserat konfirmandresor till Rom.
– Det viktiga är då att ungdomarna hjälper till att samla pengar t ex genom att ordna basarer eller kyrkkaffe. Då syns de och uppfattas som en viktig del av församlingen, vilket de i högsta grad är.
– Jag har startat flera ungdomsgrupper i mitt liv men nu börjar jag känna att jag är lite för gammal för det. Min son Lucas har fått ta över den delen.
– Om ungdomar försvinner, dör också församlingen, resonerar Teresa. Ungdomarnas möjlighet att träffas ska prioriteras lika högt som andra aktiviteter i församlingen. Utflykter med barn förespråkar hon också.
– Man måste satsa på barn tidigt.

Teresa vill hjälpa barn och ungdomar att finna en bra grund för sitt liv.

– Tio Guds bud hjälper dem att inte hamna fel i sitt liv. Tron ger också styrka när de möter svårigheter. Man är aldrig ensam. Tron hjälper mot ångest, det ser jag på sjukhuset. Det finns patienter som läser rosenkransen.
Själv blev Teresa svårt sjuk på grund av covid-19 och hamnade på sjukhus sommaren 2020. Hon var sängliggande i två månader och lider fortfarande i sviterna av sjukdomen.
– Epidemin måste tas på allvar! Där är Teresa sträng. Men annars har hon en varm personlighet som är ett otroligt verktyg i arbetet med barn och ungdomar.

Text: Rauha Navarro Marttinen